Rekordi v kulinariki: zgodba o največji čokoladni tablici na svetu 🍫

Zgodba o največji čokoladni tablici na svetu je sladek opomnik, da je hrana več kot le gorivo za telo. Je priložnost za inovacije, ustvarjalnost in celo postavljanje svetovnih rekordov.

Rekordi v kulinariki: zgodba o največji čokoladni tablici na svetu 🍫

V svetu, kjer hrana ni le nujnost, ampak tudi umetnost in priložnost za postavljanje rekordov, je zgodba o največji čokoladni tablici na svetu prava poslastica za ljubitelje sladkarij in čokolade.

Leta 2011 je britansko podjetje Thorntons PLC postavilo nov mejnik v svetu čokolade, ko je ustvarilo čokoladno tablico, težko neverjetnih 12,770 kilogramov (28,160 lb 14 oz), s čimer je zaslovelo v Guinnessovi knjigi rekordov.

Postavljanje rekorda

Podvig izdelave največje čokoladne tablice na svetu ni bil le težnja po sladkem uspehu; bil je tudi način, kako proslaviti stoto obletnico podjetja Thorntons PLC.

Ta monumentalna čokoladna tablica je bila ustvarjena z uporabo tradicionalnih sestavin, ki jih najdemo v čokoladi Thorntons, vključno s kakavovim maslom, kakavovo maso, sladkorjem in mlekom.

Vsak korak v procesu izdelave je zahteval natančno načrtovanje in usklajevanje, da bi zagotovili, da končni izdelek ne samo da presega svetovni rekord, ampak je tudi visoke kakovosti.

Tehnični izzivi

Izdelava čokoladne tablice takšnih dimenzij je predstavljala številne tehnične izzive.

Ena od glavnih težav je bila enakomerna distribucija toplote med postopkom taljenja čokolade, da se prepreči nastanek neenakomernih tekstur ali zračnih mehurčkov. Poleg tega je bilo treba zagotoviti, da bo čokolada enakomerno ohlajena, da se ohrani njena struktura in okus.

Vse to je zahtevalo inovativne rešitve in natančno izvedbo s strani ekipe Thorntonsa.

Dedovanje in navdih

Rekord Thorntons PLC je več kot le impresivna številka; je pričevanje o človeški domiselnosti in strasti do čokolade. Ta podvig ni le postavil Thorntons na svetovni zemljevid sladkarij, ampak je tudi navdihnil druge proizvajalce čokolade in slaščičarje po vsem svetu, da raziskujejo nove meje v proizvodnji čokolade.

Zgodba o največji čokoladni tablici na svetu je sladek opomnik, da je hrana več kot le gorivo za telo. Je priložnost za inovacije, ustvarjalnost in celo postavljanje svetovnih rekordov.

Ustvarjalni nasveti za domače čokoladne pustolovščine

Čeprav morda ne bomo doma izdelali čokoladne tablice, ki bi tehtala več kot 12 ton, lahko vseeno vključimo duh kulinaričnih rekordov in zabavo obdelave čokolade v domačo kuhinjo.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako to storiti na preprost in zabaven način:

  1. Domača čokoladna izzivalna delavnica: Organizirajte družinsko ali prijateljsko delavnico, kjer vsak poskuša ustvariti najbolj izvirno čokoladno kreacijo. To je lahko karkoli, od čokoladnih figuric do domačih čokoladnih tablic z nenavadnimi sestavinami.
  2. Eksperimentirajte z velikostmi: Namesto izdelave ene velike čokoladne tablice, izdelajte več majhnih čokoladnih tablic različnih oblik in velikosti. Uporabite silikonske modele za muffine ali druge pekače za ustvarjanje edinstvenih oblik.
  3. Izziv “Naredi sam” čokoladni fondi: Ustvarite domači čokoladni fondi in kot izziv uporabite različne sadeže, piškote ali marshmallowe za pomakanje. To je zabaven način, da skupaj raziskujete različne okuse, ki se dopolnjujejo s čokolado.
  4. Raziskovanje čokoladnih okusov sveta: Zberite čokolade z različnimi deleži kakava iz različnih delov sveta in organizirajte degustacijo. Odkrijte, kako različni izvori kakavovih zrn vplivajo na okus čokolade.
  5. Naučite se o zgodovini čokolade in rekordih: Med kuhanjem z družino delite zanimivosti o zgodovini čokolade in različnih kulinaričnih rekordih, povezanih s čokolado. To je odličen način za izobraževanje in zabavo hkrati.
  6. Domače čokoladne darilne košarice: Izdelajte domače čokoladne tablice ali praline in jih zavijte kot darila za prijatelje in družino. To je oseben in sladek način, da delite svojo ljubezen do čokolade.
  7. Čokoladni filmski večer: Ob čokoladnih poslasticah, ki ste jih skupaj ustvarili, si oglejte filme ali dokumentarce o čokoladi. To je prijeten način za zaključek čokoladne delavnice in učenje o pomenu čokolade v različnih kulturah.
💡
Odkrivanje čokoladnih skrivnosti skozi filme in dokumentarce je lahko tako poučno kot tudi sladko doživetje. Tukaj je nekaj predlogov za ne tako znane, a odlične dokumentarce in filme o čokoladi, ki raziskujejo njeno zapleteno zgodovino, proizvodnjo in vpliv na kulture po vsem svetu:

"Bean to Bar: A Film About Artisan Chocolate" - Ta dokumentarec se osredotoča na rokodelske čokoladarje, ki sledijo procesu od kakavovega zrna do končne čokoladne tablice. Prikazuje strast in trud, ki sta potrebna za ustvarjanje čokolade visoke kakovosti.

"Chocolate de Paz" - Dokumentarec prikazuje zgodbo skupnosti v Kolumbiji, ki je prešla od nasilja do miru skozi pridelavo kakava. Film raziskuje, kako lahko čokolada služi kot orodje za družbeno spremembo in mir.

"Cacao: The Story of Chocolate" - Ta film raziskuje globoko povezanost med čokolado in starodavnimi civilizacijami, kot so Maje in Azteki, ter njen vpliv na sodobno družbo. Prav tako obravnava izzive, s katerimi se soočajo sodobni kakavovi kmetje.

"The Chocolate Case" - Sledi trem novinarjem, ki raziskujejo uporabo otroškega dela na kakavovih plantažah in njihovo odločitev, da bodo ustvarili prvo čokolado na svetu, ki je popolnoma brez otroškega dela. Film razkriva temnejšo stran čokoladne industrije.

"Setting The Bar: A Craft Chocolate Origin Story" - Dokumentarec sledi skupini rokodelskih čokoladarjev in kmetov kakava v Peruju, ki skušajo revolucionirati industrijo čokolade z etično proizvodnjo in direktnimi trgovinskimi praksami.

"SOMM: Into the Chocolate" - Čeprav ta film ne obstaja, je ideja o sommelierjih, ki se specializirajo za čokolado, podobno kot pri vinu, zanimiva. Obstajajo pa seminarji in tečaji o čokoladi, ki ljubiteljem čokolade ponujajo poglobljeno znanje o njenih okusih in izvoru.

"Chocolat" (2000) - Romantična drama, ki sledi mladi materi, ki odpre čokoladnico v majhnem, strogo tradicionalnem francoskem mestecu, kar povzroči nemalo razburjenja in sprememb v skupnosti.

"Like Water for Chocolate" (1992) - Čudovita zgodba, ki združuje ljubezen, strast in čarobno realizem, pripoveduje o mladi ženski, ki svoja čustva izraža skozi svoje kulinarične spretnosti.

"Romantics Anonymous" (2010, Francija) - Romantična komedija o dveh sramežljivih čokoladnih izdelovalcih, ki morata premagati svoje strahove, da bi našla ljubezen. Film ponuja čudovit vpogled v francosko čokoladno obrt in moč čokolade, da združi ljudi.

"Max" (2002, Belgija) - Ta film se osredotoča na zgodbo Maxa, sina judovskega čokoladnega proizvajalca, ki se v času po prvi svetovni vojni trudi obnoviti družinsko čokoladnico. Film raziskuje teme dediščine, družinske zgodovine in obnove po travmi.

"The Cakemaker" (2017, Nemčija/ Izrael) - Čeprav se film bolj osredotoča na pekarstvo kot na čokolado, vključuje elemente čokoladne umetnosti in obrti ter pripoveduje o medkulturnih odnosih, žalovanju in iskanju ljubezni skozi hrano.

Za otroke pa predlagamo:

"Ernest & Celestine" (2012, Francija/Belgija) - Ta čudovit animirani film pripoveduje zgodbo o nenavadnem prijateljstvu med miško, ki sanja, da bo postala umetnica, in medvedom, ki je glasbenik in slaščičar. Čeprav se ne osredotoča izključno na čokolado, film prikazuje ljubezen do sladkarij in ustvarjalnosti.

"Charlie and the Chocolate Factory" (2005) - Ta filmska adaptacija klasične knjige Roalda Dahla vodi gledalce skozi čarobno Willy Wonka's čokoladnico, kjer se mladi Charlie Bucket poda na avanturo življenja.

"The Chocolate Touch" - Čeprav neposredne filmske adaptacije te knjige ni, zgodba o fantu, ki odkrije, da je vse, česar se dotakne, spremenjeno v čokolado, ponuja čudovito osnovo za družinsko branje in domišljijsko igro.

"Coco" (2017) - Čeprav film neposredno ne obravnava teme čokolade, je zgodba, postavljena v Mehiko, dom čokolade, polna barv, glasbe in družinskega dediščina, ki lahko navdihuje mlade raziskovalce kulture in zgodovine hrane.

Z vključevanjem teh nasvetov v vašo domačo kuhinjo lahko praznujete svet čokolade na zabaven in izobraževalen način, hkrati pa spodbujate kreativnost in družinsko sodelovanje.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail