Kako narediti kvas doma

Naravni kvas lahko izdelate doma na preprost način.

Kako narediti kvas doma
Sliko kvasa je ustvaril Olivier Lemoine.

Sledite naslednjim korakom

Sestavine za domači kvas

 • 1 skodelica tople vode (približno 43°C)
 • 1 čajna žlička sladkorja
 • 1 čajna žlička moke (pšenične ali ržene)
 1. Pripravite posodo: Uporabite veliko stekleno ali plastično posodo, ki jo lahko prekrijete z gazo ali prtičkom. Posoda naj bo dovolj velika, da se v njej lahko kvas razvije.
 2. Mešajte vodo in sladkor: V posodi zmešajte toplo vodo in sladkor, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
 3. Dodajte moko: V vodno mešanico dodajte čajno žličko moke in premešajte, da se moka razpusti. Moka bo pomagala "hraniti" kvas, saj vsebuje naravne mikroorganizme, ki bodo sčasoma fermentirali.
 4. Pokrijte posodo: Posodo prekrijte z gazo ali prtičkom in jo pustite na sobni temperaturi. Kvas bo potreboval nekaj dni, da se začne aktivirati.
 5. Opazujte razvoj: Vsak dan opazujte mešanico. Sprva se morda ne bo nič dogajalo, vendar boste po nekaj dneh opazili mehurčke in opazno fermentacijo. To pomeni, da je kvas aktiven.
 6. Uporabite aktivni kvas: Ko je kvas aktiven (po približno 5-7 dneh), ga lahko uporabite za peko. Odstranite nekaj žlic kvasne mešanice in jo uporabite v receptu, ki zahteva svež kvas. Preostanek kvasa lahko hranite v hladilniku in ga občasno hranite z dodajanjem malo moke in vode.

Pomembno je opozoriti, da domači kvas lahko zahteva nekaj časa, da postane dovolj močan za peko, zato bodite potrpežljivi. Prav tako bodite pozorni na morebitne spremembe v vonju ali videzu kvasa. Ko je kvas stabilen in proizvaja mehurčke, ga lahko redno uporabljate za pripravo domačega kruha in drugih pekovskih izdelkov.


Alternative kvasu

Alternativni dvigovalci testa, ki se lahko uporabljajo namesto kvasa, vključujejo:

 1. Soda bikarbona in kis: Zmešajte 1 čajno žličko sode bikarbone z 1 čajno žličko kisa ali limoninega soka. Ta kombinacija bo ustvarila mehurčke in pomagala vzhajati testo.
 2. Vinski kamen: Vinski kamen ali kalijev tartrat je naravni dvigovalec testa. Uporabite ga v enaki količini kot kvas.
 3. Prah za pecivo: Prah za pecivo je hitro delujoči dvigovalec testa. Uporabite 1 čajno žličko praška za pecivo za vsakih 120 g moke.
 4. Kislo testo: Uporabite že pripravljeno kislo testo ali pa si sami pripravite kislo testo iz mešanice moke in vode ter ga pustite fermentirati čez noč.
 5. Jogurt ali kefir: Dodajte jogurt ali kefir v testo, da pomagate pri vzhajanju. Ti izdelki vsebujejo naravne kulture mlečnokislinskih bakterij, ki lahko fermentirajo testo.
 6. Pivski kvas: Pivski kvas se lahko uporablja za vzhajanje testa, vendar ima drugačen okus kot kvas za peko, zato bodite pripravljeni na spremembo okusa.
 7. Pasta za vzhajanje testa: To je posebna pasta, ki jo lahko dodate testu za povečanje volumna in mehkobe. Uporabite ga v skladu z navodili proizvajalca.
 8. Smetana za vzhajanje testa: Smetana za vzhajanje testa je izdelek, ki pomaga pri hitrem vzhajanju testa. Uporabite ga kot nadomestek kvasa.

Vsak od teh nadomestkov ima svoje prednosti in omejitve, zato je pomembno razumeti, kako delujejo in kako vplivajo na okus in teksturo končnega izdelka. Pri uporabi nadomestkov za kvas je priporočljivo recept prilagoditi.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail