Domači kruh s suhim kvasom

Ta recept je odličen za vse, ki želijo uživati v svežem kruhu brez nepotrebnih dodatkov in konzervansov. Sledite našim korakom, in kmalu boste uživali v vonju in okusu domačega kruha, ki ga lahko ponosno delite s svojimi najdražjimi.

Domači kruh s suhim kvasom
Avtor slike

Sledite naslednjim korakom.

Sestavine

 • 4 skodelice (500 g) ostre moke
 • 2 čajni žlički (7 g) suhega kvasa
 • 1 1/2 čajne žličke soli
 • 1 1/2 skodelice (355 ml) tople vode (približno 43°C)
 • 1 žlica sladkorja (po želji, za dodaten okus)

1. Aktivacija kvasa

 • V majhni posodi združite toplo vodo in sladkor (če ga uporabljate).
 • Posujte suhi kvas po površini vode in pustite stati približno 5-10 minut, dokler se ne začne peniti. To kaže, da je kvas aktiven.

2. Zmešajte suhe sestavine

 • V veliki posodi združite ostro moko in sol.

3. Združite mokre in suhe sestavine

 • Aktivirano mešanico kvasa prelijte v mešanico moke.
 • Počasi mešajte iz sredine proti robu, da se testo začne povezovati.

4. Gnetite testo

 • Površino, posuto z moko, uporabite za prenos testa nanjo.
 • Gnetite testo približno 8-10 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodajte malo več moke, če je testo preveč lepljivo.

5. Prvo vzhajanje

 • Testo položite v rahlo naoljeno skledo in pokrijte z vlažno krpo ali plastično folijo.
 • Pustite vzhajati na toplem, brez prepiha, približno 1-2 uri ali dokler se ne podvoji.

6. Oblikovanje hlebčka:

 • Ko testo vzhaja, ga potisnite navzdol, da izpustite zrak.
 • Oblikujte ga v hlebček, tako da zavihate strani in ga tesno zvijete.

7. Drugo vzhajanje:

 • Oblikovan hlebček postavite na pekač ali v namaščen pekač za kruh.
 • Ponovno ga pokrijte z vlažno krpo ali folijo in pustite vzhajati.

Nasveti za pripravo domačega kruha s suhim kvasom

 1. Pravilna temperatura vode: Pazite, da je voda, v kateri aktivirate kvas, topla, a ne prevroča (približno 43°C). Previsoka temperatura lahko ubije kvas, kar bo preprečilo vzhajanje testa.
 2. Uporaba kvalitetnih sestavin: Uporabite kvalitetno moko, sol in suhi kvas. Sestavine visoke kakovosti bodo prispevale k boljšemu okusu in teksturi kruha.
 3. Kakovost gnetenja: Gnetite testo dobro in dovolj dolgo. To bo povečalo elastičnost testa in izboljšalo končni rezultat.
 4. Prvo vzhajanje: Med prvim vzhajanjem pokrijte testo s čisto, vlažno krpo ali plastično folijo. Postavite ga na toplo mesto, kjer ni prepiha, da se bo hitro in enakomerno vzhajalo.
 5. Oblikovanje hlebčka: Oblikujte kruh v želeno obliko (na primer okrogel hlebček ali bageto) in poskrbite, da je tesno zavit. To pomaga ohraniti strukturo med drugim vzhajanjem.
 6. Drugo vzhajanje: Ponovno pustite testo vzhajati po oblikovanju. Čas vzhajanja lahko prilagodite glede na želeno teksturo kruha - daljši čas bo dal bolj zračno strukturo kruha.
 7. Predhodno segreti pečico: Pred peko dobro segrejte pečico na želeno temperaturo. Pravilno ogreta pečica bo omogočila enakomerno peko in hrustljavo skorjo.
 8. Vlažnost v pečici: Med peko v pečico postavite majhen pekač z vodo ali uporabite razpršilo za vodo, da ohranite vlažnost. To bo pripomoglo k hrustljavi skorji in mehki notranjosti.
 9. Pazljivo spremljanje peke: Redno preverjajte kruh med peko. Čas peke se lahko razlikuje glede na velikost in obliko kruha, zato je dobro, da ga občasno preverite.
 10. Ohlajanje: Po peki pustite kruh nekaj minut v pekaču, nato pa ga prestavite na rešetko, da se ohladi. Počakajte, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete, da ohranite strukturo.

Nasveti za peko kruha in zanimivosti o suhem kvasu

Nasveti za pripravo kruha s suhim kvasom

 1. Pravilna aktivacija kvasa: Poskrbite, da bo voda, v kateri aktivirate suhi kvas, topla, a ne prevroča (približno 43°C). Previsoka temperatura lahko poškoduje kvasne organizme.
 2. Uporaba toplih tekočin: Poleg tople vode lahko uporabite tudi toplo mleko ali jogurt za dodaten okus in mehkobo kruha.
 3. Skladnost testa: Pri gnetenju testa pazite na konsistenco. Dodajte moko po potrebi, da dosežete elastično testo, ki se ne lepi na roke.
 4. Prvo vzhajanje: Med prvim vzhajanjem pokrijte testo s čisto, vlažno krpo ali plastično folijo. Postavite ga na toplo mesto, kjer ni prepiha.
 5. Oblikovanje hlebčka: Oblikujte kruh po svojih željah in zagotovite, da je tesno zavit. Pravilno oblikovanje prispeva k končnemu izgledu kruha.
 6. Drugo vzhajanje: Ponovno pustite testo vzhajati po oblikovanju. Čas vzhajanja lahko prilagodite glede na želeno teksturo kruha.
 7. Pravilno ogreta pečica: Pred peko dobro segrejte pečico na želeno temperaturo. Pravilno ogreta pečica je ključna za enakomerno pečen kruh.

Zanimivosti o suhem kvasu

 1. Suh kvas je zelo trajen: Suhi kvas ima izjemno dolgo rok uporabnosti, ki lahko traja tudi več let, če je shranjen pravilno in v suhem okolju.
 2. Uporaba v kozmetiki: Poleg peke se suhi kvas uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih, kot so maske za obraz in lase. Njegove beljakovine in vitamini naj bi koristili koži in lasem.
 3. Pomemben vir B-vitaminov: Suhi kvas je bogat vir različnih B-vitaminov, zlasti vitamina B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ter B3 (niacin), ki so pomembni za presnovo in zdravje živčnega sistema.
 4. Uporaba v veganski kuhinji: Zaradi svoje bogate hranilne vrednosti se suhi kvas pogosto uporablja kot nadomestek za sir v veganskih receptih, da zagotovi okusno in kremasto teksturo.
 5. Pomaga rasti rastlinam: Vrtičkarji včasih uporabljajo suh kvas za spodbujanje rasti rastlin. Njegovi hranilni elementi lahko obogatijo tla in izboljšajo razvoj rastlin.
 6. Nenavadna kulinarična uporaba: V nekaterih kuhinjah se suhi kvas uporablja tudi za pripravo pikantnih jedi, kot so solate in juhe, zaradi svojega bogatega okusa.
 7. Suh kvas v znanosti: Suhi kvas je pomemben organizem v znanstvenih raziskavah na področju biologije in genetike, saj je bil uporabljen kot modelni organizem za raziskovanje procesov celičnega življenja.
 8. Kvas v alkemiji: V srednjem veku so nekateri alkimisti verjeli, da lahko suhi kvas pretvorijo v zlato. Seveda to ni mogoče, a to nenavadno prepričanje priča o pomembnosti kvasa v zgodovini.

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail