Churros (španski sladki ocvrtki)

Churrosi so najboljši, ko so sveže pripravljeni in še topli. Postrezite jih s čokolado, karamelo ali marmelado ter uživajte v tej okusni sladici.

Churros (španski sladki ocvrtki)
Churrosi na tržnici v Peruju, avtor slike Brian Jeffery Beggerly

Churros recept

Sestavine

  • 1 skodelica vode
  • 2 žlici sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 skodelica večnamenske moke
  • 2 veliki jajci
  • 1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • Rastlinsko olje za cvrtje
  • 1/4 skodelice sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička cimeta (po želji)
  1. V loncu z debelim dnom zavrite vodo, sladkor, sol in 2 žlici olja. Dodajte moko in hitro mešajte, dokler se testo ne oblikuje v kroglice in se odlepi od sten lonca. To traja le nekaj minut.
  2. Odstranite testo iz štedilnika in pustite, da se ohladi za približno 5 minut.
  3. Medtem pripravite olje za cvrtje v globoki ponvi ali loncu. Segrejte ga na 175°C.
  4. V skledi stepite jajci in vaniljev ekstrakt. Dodajte jih k ohlajenemu testu in dobro premešajte, dokler se vse sestavine ne združijo v enotno maso.
  5. Testo prestavite v brizgalno vrečko s šobo za dekoracijo (zvezdasti nastavek je tradicionalen za churrose).
  6. Na pladenj ali dikretno v olje zavrtite churrose v želeni dolžini.
  7. V vročem olju cvrite čurose, dokler ne postanejo zlato rjavi, občasno jih obračajte. To običajno traja približno 2-3 minute.
  8. Odstranite cvrte churrose in jih položite na papirnato brisačo, da se odcedi odvečno olje.
  9. V majhni skledi zmešajte 1/4 skodelice sladkorja in cimeta (če ga uporabljate).
  10. Še vroče churrose povaljajte v mešanici sladkorja in cimeta ali pa jih prekrijte s tekočo čokolado.
Vir energije a...

Churros so vir hitre energije zaradi svoje visoke vsebnosti ogljikovih hidratov in sladkorja. Vendar pa ta energija ni uravnotežena in lahko kasneje privede do padca ravni sladkorja v krvi.

Izkušnje

Tukaj je nekaj manj običajnih trikov in nasvetov za pripravo churrosov:

  1. Uporabite vrečko za zamrzovanje za brizganje testa: Če nimate brizgalne vrečke s šobo za dekoracijo, lahko uporabite plastično vrečko za zamrzovanje. Vrečko napolnite s testom, izrežite majhen vogal in uporabite to kot improvizirano brizgalno vrečko.
  2. Dodajte malo limonine ali pomarančne lupinice: Za dodaten okus lahko v testo vmešate naribano limonino ali pomarančno lupinico. To bo dodalo svežino in aromo.
  3. Testo ohladite v hladilniku: Po kuhanju testa ga ohladite v hladilniku za vsaj 30 minut. Hladno testo je lažje oblikovati in bo ohranilo obliko med cvrtjem.
  4. Cvrtnik za krofe: Če imate cvrtnik za krofe, ga lahko uporabite za cvrtje churrosov. Tako se bodo bolje ocvrli in bodo bolj hrustljavi.
  5. Zamrznite testo: Testo lahko vnaprej pripravite, oblikujete churrose in jih zamrznete. Pred cvrtjem jih ni treba odmrzniti. To je priročno za pripravo na hitro, ko si zaželite churrosov.
  6. Različne oblike: Ne omejujte se samo na klasične churrose. Lahko ustvarite različne oblike, kot so zvezde, spirale ali srca, za dodaten vizualni učinek.

S temi triki boste lahko izboljšali pripravo in okus vaših churrosov ter jih naredili še bolj posebne. Uživajte v tej slastni sladici!


Kaj za zraven?

Churros so čudovito hrustljavi in sladek prigrizek, ki se odlično ujema s številnimi različnimi prilogami. Tukaj je nekaj običajnih in manj običajnih kombinacij:

  1. Čokoladna omaka: Klasična kombinacija je churrose potapljati v gosto čokoladno omako, bodisi vročo čokolado ali čokoladno pasto.
  2. Karamela: Churrose lahko potopite v karamelo ali sladko omako s karamelnim okusom.
  3. Vaniljev puding: Privoščite si churrose s skodelico vaniljevega pudinga za dodaten kremast okus.
  4. Sadje: Postrezite churrose z rezinami banane, jagodami ali malinami za osvežitev.
  5. Sladoled: Churrosi se odlično ujemajo s sladoledom, kot je vanilja ali čokolada.

Manj običajne kombinacije:

  1. Sir: Poskusite churrose s slanim sirom, kot je cheddar ali brie, za zanimivo kombinacijo sladkega in slanega okusa.
  2. Kisla smetana: Churrose se odlično ujemajo s kislo smetano, ki ji dodate malo limoninega soka in lupinico za svežino.
  3. Guacamole: Če želite presenetiti svoje brbončice, poskusite churrose z guacamole omako za edinstveno kombinacijo okusov.
  4. Čili omaka: Zažgite svoje borbončice tako, da churrose potopite v čili omako za pikanten kontrast.
  5. Med in sol: Churrose prelijte z medom in potresite s ščepcem soli za kontrast med sladkim in slanim.

Izbira priloge za churrose je odvisna od vaših osebnih preferenc, zato si privoščite ustvarjalnost in eksperimentirajte z okusi, da boste uživali v tej okusni sladici.


Slastna zgodovina

Zgodovina churrosov je precej zanimiva in vključuje špansko in latinskoameriško kulturo. Čeprav niso tako stari kot nekatere druge svetovne jedi, imajo vseeno svojo nenavadno zgodovino.

Churrosi izvirajo iz Španije in so prvotno izdelani iz moke, vode in soli. Tradicionalno so bili dolgi in tanjši od današnjih churrosov. Ime "churro" se je prvič pojavilo v španski literaturi v 19. stoletju, čeprav obstajajo različne teorije o izvoru besede. Eno mnenje je, da izraz izvira iz španske besede "churra," ki se nanaša na ovco, in da so prvotni churrosi spominjali na ovčje rogove.

Churrose so prvotno pripravljali za vojake v španski vojski v 16. stoletju. Z leti so postali priljubljeni v španski kulturi, in od tam so se razširili po vsej Latinski Ameriki, kjer so postali ena najbolj prepoznavnih slaščic.

V Latinski Ameriki so churrosi postali priljubljeni na sejmih, trgih in pri praznovanjih. V Mehiki na primer so churrose tradicionalno postregli ob času občasnih procesij, kar je povezano z verskimi prazniki.

Churrosi so pridobili tudi priljubljenost v Združenih državah Amerike, predvsem v špansko govorečih skupnostih. V današnjem času jih lahko najdete v številnih državah po svetu, pogosto postrežene s čokoladno omako, karamelo ali drugimi sladkimi prelivi.

Nenavadno dejstvo je, da so churrosi postali priljubljeni tudi med ljudmi, ki niso del španske kulture, zaradi svoje edinstvene oblike in okusa. Čeprav so se skozi zgodovino spreminjali in prilagajali, so churrosi ostali priljubljena sladica s številnimi občudovalci po vsem svetu.


Zanimivosti

Tukaj je nekaj nenavadnih in zabavnih dejstev o churrosih:

  1. Španska vojska in churrosi: Churrose so prvotno pripravljali za španske vojake v 16. stoletju. Ta prigrizek je postal del njihove prehrane in jih opremil z energijo.
  2. Churros na sejmih: V Latinski Ameriki so churrose tradicionalno postregli na sejmih, trgih in pri praznovanjih. So priljubljeni prigrizek na različnih festivalih.
  3. Dvojni cvrtje: Da bi dosegli hrustljavo zunanjo plast in mehko notranjost, se churrosi najprej cvrejo pri nižji temperaturi, nato pa na višji temperaturi. To je eden od trikov za popolno teksturo.
  4. Zvezdasta oblika: Churrosi so pogosto stisnjeni skozi šobo za dekoracijo, ki daje njihovi obliki zvezdasto strukturo. Ta oblika pomaga pri enakomernem cvrtju in hrustljavi teksturi.
  5. Povsod po svetu: Churrosi so postali priljubljeni po vsem svetu, ne samo v Španiji in Latinski Ameriki. Lahko jih najdete v številnih državah, vsak s svojimi različnimi prelivi.
  6. Rekordi v dolžini: V letu 2016 so na festivalu v Španiji postavili svetovni rekord za najdaljši churros, ki je meril neverjetnih 876 metrov.

Churrosi so čudovita sladica, ki ima zanimivo zgodovino in široko mednarodno priljubljenost.


Raziskujte naprej

Tulumbe

Slastni recepti direktno na vaš e-mail