Churros (španski sladki ocvrtki)

Churrosi so najbolj┼íi, ko so sve┼że pripravljeni in ┼íe topli. Postrezite jih s ─Źokolado, karamelo ali marmelado ter u┼żivajte v tej okusni sladici.

Churros (španski sladki ocvrtki)
Churrosi na tr┼żnici v Peruju, avtor slike Brian Jeffery Beggerly

Churros recept

Sestavine

  • 1 skodelica vode
  • 2 ┼żlici sladkorja
  • 1/2 ─Źajne ┼żli─Źke soli
  • 2 ┼żlici rastlinskega olja
  • 1 skodelica ve─Źnamenske moke
  • 2 veliki jajci
  • 1/2 ─Źajne ┼żli─Źke vaniljevega ekstrakta
  • Rastlinsko olje za cvrtje
  • 1/4 skodelice sladkorja v prahu
  • 1 ─Źajna ┼żli─Źka cimeta (po ┼żelji)
  1. V loncu z debelim dnom zavrite vodo, sladkor, sol in 2 ┼żlici olja. Dodajte moko in hitro me┼íajte, dokler se testo ne oblikuje v kroglice in se odlepi od sten lonca. To traja le nekaj minut.
  2. Odstranite testo iz ┼ítedilnika in pustite, da se ohladi za pribli┼żno 5 minut.
  3. Medtem pripravite olje za cvrtje v globoki ponvi ali loncu. Segrejte ga na 175┬░C.
  4. V skledi stepite jajci in vaniljev ekstrakt. Dodajte jih k ohlajenemu testu in dobro preme┼íajte, dokler se vse sestavine ne zdru┼żijo v enotno maso.
  5. Testo prestavite v brizgalno vre─Źko s ┼íobo za dekoracijo (zvezdasti nastavek je tradicionalen za churrose).
  6. Na pladenj ali dikretno v olje zavrtite churrose v ┼żeleni dol┼żini.
  7. V vro─Źem olju cvrite ─Źurose, dokler ne postanejo zlato rjavi, ob─Źasno jih obra─Źajte. To obi─Źajno traja pribli┼żno 2-3 minute.
  8. Odstranite cvrte churrose in jih polo┼żite na papirnato brisa─Źo, da se odcedi odve─Źno olje.
  9. V majhni skledi zme┼íajte 1/4 skodelice sladkorja in cimeta (─Źe ga uporabljate).
  10. ┼áe vro─Źe churrose povaljajte v me┼íanici sladkorja in cimeta ali pa jih prekrijte s teko─Źo ─Źokolado.
Vir energije a...

Churros so vir hitre energije zaradi svoje visoke vsebnosti ogljikovih hidratov in sladkorja. Vendar pa ta energija ni uravnote┼żena in lahko kasneje privede do padca ravni sladkorja v krvi.

Izkušnje

Tukaj je nekaj manj obi─Źajnih trikov in nasvetov za pripravo churrosov:

  1. Uporabite vre─Źko za zamrzovanje za brizganje testa: ─îe nimate brizgalne vre─Źke s ┼íobo za dekoracijo, lahko uporabite plasti─Źno vre─Źko za zamrzovanje. Vre─Źko napolnite s testom, izre┼żite majhen vogal in uporabite to kot improvizirano brizgalno vre─Źko.
  2. Dodajte malo limonine ali pomaran─Źne lupinice: Za dodaten okus lahko v testo vme┼íate naribano limonino ali pomaran─Źno lupinico. To bo dodalo sve┼żino in aromo.
  3. Testo ohladite v hladilniku: Po kuhanju testa ga ohladite v hladilniku za vsaj 30 minut. Hladno testo je la┼żje oblikovati in bo ohranilo obliko med cvrtjem.
  4. Cvrtnik za krofe: ─îe imate cvrtnik za krofe, ga lahko uporabite za cvrtje churrosov. Tako se bodo bolje ocvrli in bodo bolj hrustljavi.
  5. Zamrznite testo: Testo lahko vnaprej pripravite, oblikujete churrose in jih zamrznete. Pred cvrtjem jih ni treba odmrzniti. To je priro─Źno za pripravo na hitro, ko si za┼żelite churrosov.
  6. Razli─Źne oblike: Ne omejujte se samo na klasi─Źne churrose. Lahko ustvarite razli─Źne oblike, kot so zvezde, spirale ali srca, za dodaten vizualni u─Źinek.

S temi triki boste lahko izbolj┼íali pripravo in okus va┼íih churrosov ter jih naredili ┼íe bolj posebne. U┼żivajte v tej slastni sladici!


Kaj za zraven?

Churros so ─Źudovito hrustljavi in sladek prigrizek, ki se odli─Źno ujema s ┼ítevilnimi razli─Źnimi prilogami. Tukaj je nekaj obi─Źajnih in manj obi─Źajnih kombinacij:

  1. ─îokoladna omaka: Klasi─Źna kombinacija je churrose potapljati v gosto ─Źokoladno omako, bodisi vro─Źo ─Źokolado ali ─Źokoladno pasto.
  2. Karamela: Churrose lahko potopite v karamelo ali sladko omako s karamelnim okusom.
  3. Vaniljev puding: Privo┼í─Źite si churrose s skodelico vaniljevega pudinga za dodaten kremast okus.
  4. Sadje: Postrezite churrose z rezinami banane, jagodami ali malinami za osve┼żitev.
  5. Sladoled: Churrosi se odli─Źno ujemajo s sladoledom, kot je vanilja ali ─Źokolada.

Manj obi─Źajne kombinacije:

  1. Sir: Poskusite churrose s slanim sirom, kot je cheddar ali brie, za zanimivo kombinacijo sladkega in slanega okusa.
  2. Kisla smetana: Churrose se odli─Źno ujemajo s kislo smetano, ki ji dodate malo limoninega soka in lupinico za sve┼żino.
  3. Guacamole: ─îe ┼żelite presenetiti svoje brbon─Źice, poskusite churrose z guacamole omako za edinstveno kombinacijo okusov.
  4. ─îili omaka: Za┼żgite svoje borbon─Źice tako, da churrose potopite v ─Źili omako za pikanten kontrast.
  5. Med in sol: Churrose prelijte z medom in potresite s ┼í─Źepcem soli za kontrast med sladkim in slanim.

Izbira priloge za churrose je odvisna od va┼íih osebnih preferenc, zato si privo┼í─Źite ustvarjalnost in eksperimentirajte z okusi, da boste u┼żivali v tej okusni sladici.


Slastna zgodovina

Zgodovina churrosov je precej zanimiva in vklju─Źuje ┼ípansko in latinskoameri┼íko kulturo. ─îeprav niso tako stari kot nekatere druge svetovne jedi, imajo vseeno svojo nenavadno zgodovino.

Churrosi izvirajo iz ┼ápanije in so prvotno izdelani iz moke, vode in soli. Tradicionalno so bili dolgi in tanj┼íi od dana┼ínjih churrosov. Ime "churro" se je prvi─Ź pojavilo v ┼ípanski literaturi v 19. stoletju, ─Źeprav obstajajo razli─Źne teorije o izvoru besede. Eno mnenje je, da izraz izvira iz ┼ípanske besede "churra," ki se nana┼ía na ovco, in da so prvotni churrosi spominjali na ov─Źje rogove.

Churrose so prvotno pripravljali za vojake v ┼ípanski vojski v 16. stoletju. Z leti so postali priljubljeni v ┼ípanski kulturi, in od tam so se raz┼íirili po vsej Latinski Ameriki, kjer so postali ena najbolj prepoznavnih sla┼í─Źic.

V Latinski Ameriki so churrosi postali priljubljeni na sejmih, trgih in pri praznovanjih. V Mehiki na primer so churrose tradicionalno postregli ob ─Źasu ob─Źasnih procesij, kar je povezano z verskimi prazniki.

Churrosi so pridobili tudi priljubljenost v Zdru┼żenih dr┼żavah Amerike, predvsem v ┼ípansko govore─Źih skupnostih. V dana┼ínjem ─Źasu jih lahko najdete v ┼ítevilnih dr┼żavah po svetu, pogosto postre┼żene s ─Źokoladno omako, karamelo ali drugimi sladkimi prelivi.

Nenavadno dejstvo je, da so churrosi postali priljubljeni tudi med ljudmi, ki niso del ┼ípanske kulture, zaradi svoje edinstvene oblike in okusa. ─îeprav so se skozi zgodovino spreminjali in prilagajali, so churrosi ostali priljubljena sladica s ┼ítevilnimi ob─Źudovalci po vsem svetu.


Zanimivosti

Tukaj je nekaj nenavadnih in zabavnih dejstev o churrosih:

  1. Španska vojska in churrosi: Churrose so prvotno pripravljali za španske vojake v 16. stoletju. Ta prigrizek je postal del njihove prehrane in jih opremil z energijo.
  2. Churros na sejmih: V Latinski Ameriki so churrose tradicionalno postregli na sejmih, trgih in pri praznovanjih. So priljubljeni prigrizek na razli─Źnih festivalih.
  3. Dvojni cvrtje: Da bi dosegli hrustljavo zunanjo plast in mehko notranjost, se churrosi najprej cvrejo pri ni┼żji temperaturi, nato pa na vi┼íji temperaturi. To je eden od trikov za popolno teksturo.
  4. Zvezdasta oblika: Churrosi so pogosto stisnjeni skozi šobo za dekoracijo, ki daje njihovi obliki zvezdasto strukturo. Ta oblika pomaga pri enakomernem cvrtju in hrustljavi teksturi.
  5. Povsod po svetu: Churrosi so postali priljubljeni po vsem svetu, ne samo v ┼ápaniji in Latinski Ameriki. Lahko jih najdete v ┼ítevilnih dr┼żavah, vsak s svojimi razli─Źnimi prelivi.
  6. Rekordi v dol┼żini: V letu 2016 so na festivalu v ┼ápaniji postavili svetovni rekord za najdalj┼íi churros, ki je meril neverjetnih 876 metrov.

Churrosi so ─Źudovita sladica, ki ima zanimivo zgodovino in ┼íiroko mednarodno priljubljenost.


Raziskujte naprej

Tulumbe

Slastni recepti direktno na vaš e-mail