Chilli con carne

Chili con carne ostaja simbol kulturnega stičišča in kulinarične ustvarjalnosti, ki odseva zgodovinsko zgodbo Teksasa in severne Mehike.

Chilli con carne
Chilli con carne mora biti gost in bogat. Dodajte kislo smetano, nariban sir, sesekljano čebulo ali koriander. Avtor slike Tobias Urban

Chilli con carne recept

Chili con carne, priljubljena jed s koreninami v Tex-Mex kuhinji, je bogat golaž, ki združuje meso, čili papriko in pogosto tudi fižol ter paradižnik. Tukaj je klasičen recept za pripravo chili con carne.

Sestavine

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 čebuli, drobno sesekljani
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 kg mlete govedine
  • 2 čajni žlički mlete kumine
  • 2 čajni žlički paprike
  • 1-2 čajni žlički čilija v prahu (prilagodite po okusu)
  • 400 g konzerviranega paradižnika
  • 400 g rdečega ledvičastega fižola, odcejenega in spranega
  • 1 kocka goveje jušne osnove
  • Sol in poper, po okusu
  • 2 skodelici vode

Dodatne sestavine

  • 1 rdeča paprika, narezana
  • 1 zelena paprika, narezana
  • 1 čajna žlička suhega origana

Postopek

Praženje čebule in česna: V velikem loncu segrejte olivno olje na srednje močnem ognju. Dodajte čebulo in česen ter kuhajte, dokler se ne zmehčata.

Praženje mesa: Povečajte ogenj, dodajte mleto govedino in kuhajte, dokler ne porjavi. Med kuhanjem meso razbijte z žlico ali kuhovnico.

Dodajanje začimb: Vmešajte kumino, papriko in čili v prahu. Kuhajte nekaj minut, da se začimbe razvijejo.

Dodajanje paradižnika in fižola: Vmešajte paradižnik in fižol. Če želite, dodajte narezani papriki in suhi origano.

Dodajanje tekočine in dušenje: Zdrobite kocko goveje jušne osnove in dodajte v lonec. Začinite s soljo in poprom.

Zavrite, nato zmanjšajte ogenj na nizko in dušite, delno pokrito, približno 1-2 uri. Občasno premešajte in po potrebi dodajte več vode, če postane presuho.

Prilagoditev začimb in postrežba: Po okusu prilagodite začimbe. Chili mora biti gost in bogat. Postrezite vroče, po želji z dodatki, kot so kisla smetana, nariban sir, sesekljana čebula ali koriander.

Ta recept za chili con carne je prilagodljiv; stopnjo pikantnosti lahko prilagodite z količino čilija v prahu ali z dodajanjem svežih ali suhih čilijev. Nekatere različice vključujejo različne vrste mesa ali nadomestke mesa (veganski chilli con carne), različne vrste fižola ali dodatno zelenjavo. Ta jed je pogosto še bolj okusna naslednji dan.


Izkušnje

Čili kon karne lahko izboljšate z nekaj preprostimi nasveti in triki, ki bodo poudarili okus in teksturo jedi:

  1. Kakovostno meso: Uporabite kakovostno mleto meso z malo maščobe. Za bolj kompleksen okus lahko uporabite kombinacijo mlete govedine in svinjine ali celo dodate nekaj sesekljanega mesa, kot je goveji rep ali pleče.
  2. Počasno kuhanje: Čili con carne postane boljši, ko se kuha počasi in dlje časa. To omogoča, da se okusi bolje prepletejo in razvijejo.
  3. Sveže začimbe: Sveže mlete začimbe bodo dale jedi večjo globino okusa. Eksperimentirajte z različnimi vrstami čilija, da prilagodite stopnjo pikantnosti.
  4. Praženje začimb: Začimbe, kot so kumina, čili in paprika, pražite nekaj minut na ponvi, preden jim dodate tekočino, da poudarite njihove arome.
  5. Dimljeni okusi: Za dodaten dimljen okus lahko dodate malo dimljene paprike.
  6. Uporabite pivo ali vino: Del vode lahko zamenjate z dobrim temnim pivom ali rdečim vinom, kar bo dodalo globino in kompleksnost okusu.
  7. Čokolada ali kakav: Dodajte ščepec kakava v prahu ali malo temne čokolade za bogatejši, bolj zaokrožen okus.
  8. Dolgotrajno kuhanje in počitek: Naj chili con carne počiva vsaj nekaj ur ali čez noč, preden ga postrežete. Okusi se bodo v tem času še izboljšali.
  9. Dodajanje fižola: Dodajte različne vrste fižola za teksturo in dodatne okuse. Črni fižol, rdeči fižol ali celo čičerika so odlične možnosti.
  10. Končni okraski: Postrezite z okraski, kot so sveža nasekljana čebula, koriander, narezani avokado, nariban sir, kisla smetana ali limetine rezine, da dodate svežino in teksturo.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko chili con carne prilagodite svojemu okusu in ustvarite bogato jed.


Kaj za zraven?

Chili con carne je vsestranska jed, ki se odlično ujema z različnimi prilogami in dodatki. Tukaj so nekatere običajne in nenavadne kombinacije:

  1. Riž: Klasična priloga za najboljši chili con carne je beli ali rjavi riž. Riž nevtralizira začinjenost in dodaja teksturo.
  2. Koruza ali koruzni kruh: Koruzni kruh ali tortilje so odlična izbira za namakanje v bogatem, začinjenem čiliju.
  3. Solata: Sveža zelena solata ali coleslaw lahko prinese lahko in osvežilno ravnotežje začinjenemu čiliju.
  4. Nachos ali tortilja čips: Nachos ali tortilja čips postrežen ob chili con carne omogoča hrustljavo teksturo in je odličen za pomakanje.
  5. Krompir: Pečen ali pire krompir je lahko dobra priloga, ki absorbira okuse in ponuja kremasto teksturo.
  6. Testenine: Poskusite chili con carne postreči kot omako s testeninami, kot so špageti ali makaroni, za različico “čili makaronov”.
  7. Pizza: Chili con carne lahko uporabite tudi kot nadev za pico za nekaj drugačnega.
  8. V burgerju: Uporabite chili con carne kot polnilo za burgerje za dodaten začinjen in mesnat okus.
  9. Pečena jajca: Chili con carne lahko postrežete z pečenimi jajci za okusen zajtrk ali brunch.
  10. S čokoladnimi deserti: Čeprav se morda sliši nenavadno, lahko začinjenost čilija dobro dopolni bogate okuse čokoladnih desertov, kot so rjavi piškoti ali čokoladni mousse.

Chili con carne je dovolj prilagodljiv, da se ujema s širokim spektrom okusov in tekstur, zato ne bojte se eksperimentirati z različnimi kombinacijami, da najdete svojo najljubšo jed.


Dober vir beljakovin

Chili con carne je hranljiva jed, katere prehranska vrednost se lahko razlikuje glede na sestavine in način priprave. Kljub temu lahko na splošno pričakujemo naslednje hranilne vrednosti za tipičen recept:

  • Kalorije: Chili con carne je precej kaloričen, s približno 250-400 kalorijami na porcijo, odvisno od količine in vrste mesa ter drugih dodatkov.
  • Beljakovine: Mleto meso in fižol zagotavljata dober vir beljakovin, s približno 20-30 grami na porcijo.
  • Maščobe: Vsebnost maščob se lahko giblje od 10 do 20 gramov na porcijo, večinoma odvisno od izbire mesa in dodanih maščob.
  • Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati, ki večinoma prihajajo iz fižola, paradižnika in čebule, se gibljejo okoli 20-40 gramov na porcijo.
  • Vlaknine: Fižol in zelenjava zagotavljata precejšnjo količino prehranskih vlaknin, ki lahko pomagajo pri prebavi.
  • Vitamini in minerali: Chili con carne vsebuje vitamine, kot so vitamin C (zlasti, če uporabljate svež paradižnik in papriko) in nekatere skupine vitaminov B, poleg mineralov, kot so železo, magnezij in cink, odvisno od uporabljenih sestavin.

Pomembne opombe

  • Nasičene maščobe in holesterol: Čeprav chili con carne vsebuje beljakovine in druge hranilne snovi, lahko vsebuje tudi nasičene maščobe in holesterol, zlasti če uporabljate bolj mastno meso.
  • Sol: Priprava chili con carne pogosto vključuje dodatek soli in jušne kocke, zato je lahko vsebnost natrija visoka.

Za zdravju prijaznejšo različico lahko uporabite manj mastno meso, kot je pusto mleto govedino ali puranje meso in zmanjšate količino soli. Dodajanje dodatne zelenjave lahko poveča vsebnost vlaknin in hranil.


Kulinarični simbol

Chili con carne, znan tudi kot preprosto "čili", je jed z bogato zgodovino, ki sega nazaj na ameriški jug, predvsem v Teksas. Ta začinjena mesna jed ima korenine v mešanju kulinaričnih tradicij severnega dela Mehike in ameriških domorodcev, ki so kombinirali meso, predvsem govedino, s čiliji in začimbami.

V 1800-ih so v San Antoniu, Teksasu, ženske, imenovane "chili queens", začele prodajati čili na tržnicah. Njihova vloga je bila ključna pri širjenju popularnosti chili con carne, ki so ga ponujale kot dostopno in okusno ulično hrano.

Pomemben trenutek za chili con carne je prišel z izumom čilija v prahu v pozno 19. stoletju, kar je poenostavilo pripravo jedi in pripomoglo k njeni širši dostopnosti. Teksas je še danes ponosen na svojo zgodovino čilija in je leta 1977 celo razglasil chili con carne za svojo uradno državno jed.

Danes je chili con carne priljubljena po vsem svetu, z mnogimi različicami, ki vključujejo lokalne sestavine in okuse. Vendar pa se teksaški chili tradicionalno pripravlja brez fižola in paradižnika, kar je drugače od mnogih drugih interpretacij jedi.


Raziskujte naprej

Sataraš (po originalnem receptu)
Izvirni sataraš izvira iz balkanske regije, in sicer iz Srbije, Hrvaške, Bolgarije in drugih držav v tem delu Evrope. Originalni sataraš je preprosta in okusna jed, ki temelji na paradižniku, papriki, čebuli in različnih začimbah.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail