Bujta repa po prekmursko

Bujta repa je tradicionalna slovenska jed, ki je sestavljena predvsem iz kisle repe in svinjskega mesa, pogosto obogatena z ječmenom ali prosom.

Bujta repa po prekmursko
Poleg tradicionalnih začimb, kot so sol, poper, lovor in paprika, lahko eksperimentirate tudi z drugimi začimbami, kot so majaron, timijan ali kumina, ki bodo jedi dodale poseben okus.

Bujta repa recept

Sestavine

 • 1 kg kisle repe
 • 500 g svinjskega mesa (npr. rebra ali vratovina)
 • 100 g ječmena ali prosa
 • 1 večja čebula
 • 3 stroki česna
 • Sol
 • Poper
 • Lovorjev list
 • Mleta rdeča paprika
 • 2 žlici svinjske masti ali olja

Priprava

 1. Najprej dobro operite kislo repo, da ne bo prekisla. Če je preveč kisla, jo lahko malo namočite v vodi.
 2. Svinjsko meso operite in ga dajte kuhati v večji količini vode. Ko meso zavre, zmanjšajte ogenj in pustite, da se počasi kuha približno eno uro.
 3. Medtem na svinjski masti ali olju na zmernem ognju prepražite sesekljano čebulo, dokler ne postane steklena. Dodajte strt česen in pražite še nekaj minut.
 4. V loncu z mesom dodajte oprano kislo repo, prepraženo čebulo s česnom, ječmen ali proso, lovorjev list, sol, poper in malo mlete rdeče paprike za barvo in okus. Vse skupaj dobro premešajte.
 5. Kuhajte na nizkem ognju še približno eno uro ali dokler meso in ječmen ali proso niso popolnoma kuhani. Med kuhanjem po potrebi dodajte vodo, da se sestavine ne prismodijo.
 6. Ko je bujta repa kuhana, po potrebi dodatno začinite s soljo, poprom in mleto rdečo papriko.
 7. Postrezite vroče kot samostojno jed ali z rezino dobrega domačega kruha.

Dober tek


Kako bujto repo še izboljšati

Za izboljšanje tradicionalne bujte repe lahko uporabite nekaj preprostih trikov, ki bodo obogatili okus in naredili jed še bolj okusno. Tukaj je nekaj idej:

 1. Dodajte dimljeno meso: Namesto običajnega svinjskega mesa lahko dodate dimljena svinjska rebra ali dimljeno klobaso. Dimljeno meso bo dalo jedi globlji in bogatejši okus.
 2. Uporabite več vrst mesa: Za bolj kompleksen okus lahko poleg svinjskega mesa uporabite tudi goveje meso ali kose klobas. Različne vrste mesa bodo jedi dodale dodatne plasti okusa.
 3. Dodajte sveža zelišča: Pred koncem kuhanja dodajte nekaj svežega peteršilja ali drobnjaka. Sveža zelišča bodo jedi dodala svežino in poudarila okuse.
 4. Zgostitev: Če želite gostejšo teksturo, lahko dodate malo krompirja. Krompir narežite na majhne kocke in ga dodajte skupaj z ječmenom ali prosom. Krompir se bo med kuhanjem razkuhal in naravno zgostil jed.
 5. Dodajte kislo smetano: Ko postrežete bujto repo, na vrh dodajte žlico kisle smetane. Kisla smetana bo dodala kremnost in uravnotežila kislost repe.
 6. Eksperimentirajte z začimbami: Poleg tradicionalnih začimb, kot so sol, poper, lovor in paprika, lahko eksperimentirate tudi z drugimi začimbami, kot so majaron, timijan ali kumina, ki bodo jedi dodale poseben okus.
 7. Dodatek jabolka: Za subtilno sladkobo in kislost lahko dodate na kocke narezano jabolko. Jabolko dodajte skupaj z repo in pustite, da se kuha, dokler se popolnoma ne zmehča.

S temi preprostimi triki lahko prilagodite in izboljšate tradicionalni recept za bujto repo, da bo ta še bolj okusna in po vašem okusu.


Kaj za zraven?

Bujta repa z ajdovo kašo je tradicionalna slovenska jed, ki se običajno postreže kot samostojna jed zaradi svoje bogate in polne arome.

Vendar pa lahko s pravimi kombinacijami ustvarite celovit obrok, ki bo navdušil tako s klasičnimi kot z nenavadnimi pristopi. Tukaj je nekaj predlogov:

 1. Domači kruh: Najbolj klasična in preprosta spremljava je debela rezina domačega kruha, ki se odlično poda k bogatim okusom bujte repe.
 2. Kisla repa kot priloga: Čeprav je kisla repa že del glavne jedi, lahko dodatno postrežete še nekaj sveže kisle repe kot svežo in hrustljavo prilogo.
 3. Kislo zelje: Podobno kot kisla repa, tudi kislo zelje dobro dopolnjuje okuse bujte repe in dodaja dodatno teksturo ter svežino.
 4. Pečena zelenjava: Preprosta pečena zelenjava, kot so korenje, pastinak in krompir, lahko služi kot odlična priloga, ki uravnoteži intenzivnost glavne jedi.
 5. Polenta: Čeprav morda ni prva izbira za spremljavo bujte repe, polenta lahko služi kot odlična podlaga za zajemanje omak in okusov jedi.
 6. Jabolčni čatni: Za dodatek sladkosti in kislosti lahko postrežete jabolčni čatni, ki bo zanimivo dopolnil okuse bujte repe.
 7. Smetanova ali jogurtova omaka: Lahka smetanova ali jogurtova omaka z malo česna in svežih zelišč lahko dodajo svežino in lahkotnost težki in bogati jedi.
 8. Pire iz korenja ali pastinaka: Za nekoliko sladkast in kremast dodatek, ki se lepo dopolnjuje z bujto repo, lahko postrežete pire iz korenja ali pastinaka.
 9. Kruhovi cmoki: Za bolj nasitno in nenavadno kombinacijo lahko ob bujti repi postrežete kruhove cmoke, ki bodo dodali teksturo in zanimiv okusni kontrast.
 10. Pikantne ali sladko-kisle omake: Za tiste, ki imajo radi malo več dinamike v okusih, lahko postrežete različne pikantne ali sladko-kisle omake, ki bodo jedi dodale nov dimenzijo.

Za ustvarjanje popolnega obroka je ključno uravnoteženje okusov in tekstur. Tako običajne kot neobičajne kombinacije lahko bujto repo spremenijo v še bolj zanimivo in okusno jed.


Polna vlaknin

Bujta repa je tradicionalna slovenska jed, ki je sestavljena predvsem iz kisle repe in svinjskega mesa, pogosto obogatena z ječmenom ali prosom. Nutritivne vrednosti in zdravstvene koristi te jedi izhajajo iz njenih glavnih sestavin.

 • Kisla repa: Je odličen vir vitamina C, vlaknin in probiotikov zaradi procesa fermentacije. Vitamin C je pomemben za imunski sistem, vlaknine pa so ključne za dobro prebavo.
 • Svinjsko meso: Zagotavlja visokokakovostne beljakovine, ki so pomembne za gradnjo in obnovo mišičnega tkiva. Prav tako je vir B-vitaminov, zlasti B12, ki je ključen za delovanje možganov in živčnega sistema ter mineralov, kot sta železo in cink.
 • Ječmen ali proso: Oba sta dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin, nekaterih B-vitaminov in mineralov, kot sta magnezij in fosfor.

Zdravstvene koristi

 1. Izboljšanje prebave: Vlaknine iz kisle repe in žit lahko pomagajo pri regulaciji prebave in spodbujanju zdrave črevesne flore.
 2. Podpora imunskemu sistemu: Vitamin C iz kisle repe in prispevek B-vitaminov ter mineralov iz mesa in žit pomagajo krepiti imunski sistem.
 3. Energija in sitost: Kompleksni ogljikovi hidrati iz ječmena ali prosa zagotavljajo dolgotrajno energijo, beljakovine iz mesa pa pomagajo pri občutku sitosti, kar je koristno pri uravnavanju telesne teže.
 4. Zdravje srca: Čeprav svinjsko meso vsebuje nasičene maščobe, lahko uravnotežen vnos skupaj z vlakninami iz žit in kisle repe prispeva k boljšemu zdravju srca in ožilja.
 5. Probiotične koristi: Kisla repa kot fermentirana hrana lahko prispeva k zdravju črevesja s spodbujanjem rasti koristnih bakterij.

Za maksimalne zdravstvene koristi je priporočljivo bujto repo pripraviti z manjšo količino maščobe in izbrati pusto svinjsko meso. Prav tako je modro biti zmerni pri količini dodane soli, saj lahko prekomeren vnos soli negativno vpliva na zdravje.

Kot del uravnotežene prehrane bujta repa ponuja raznovrstne hranilne snovi in lahko prispeva k raznoliki in bogati prehrani.


Zanimivosti

Bujta repa je jed, ki izvira iz Prekmurja, regije na severovzhodu Slovenije.

Njene korenine segajo daleč v zgodovino, saj je bila tradicionalno pripravljena kot kmečka jed v času prašičjega klanja, ki je potekalo pozimi.

Ime "bujta repa" izhaja iz besede "bujti", kar v prekmurskem narečju pomeni "ubiti", nanaša pa se na zakol prašiča.

Ta jed je simbolizirala praznovanje in zahvalo za žetev in prehransko obilje, ki so ga prinesle jesenske in zimske mesece.

Zgodovinsko ozadje

 • Kmečka tradicija: Bujta repa je bila razvita kot način za izkoriščanje in ohranjanje mesa ter zelenjave skozi hladne mesece. Kisla repa in svinjsko meso so bili lahko shranjeni skozi zimo, kar je kmetom omogočilo, da so imeli na voljo vir beljakovin in vitaminov.
 • Prašičje klanje: Prašičje klanje je bilo v preteklosti družbeni dogodek, ki je združil skupnosti. Bujta repa je bila pogosto pripravljena kot del obrokov, ki so jih delili med sosedami in sorodniki v zahvalo za pomoč pri klanju.

Zanimivosti

 • Svetovni dan bujte repe: V Prekmurju se vsako leto praznuje Svetovni dan bujte repe, kar dokazuje njeno pomembno vlogo v lokalni kulturi in kulinarični dediščini.
 • Gastronomska dediščina: Bujta repa ni le del prekmurske, ampak je priznana kot pomemben del slovenske gastronomske dediščine, ki predstavlja bogastvo slovenskih tradicionalnih jedi.
 • Variacije po Sloveniji: Čeprav je bujta repa tesno povezana s Prekmurjem, so se v različnih delih Slovenije razvile lastne različice te jedi, ki odražajo lokalne okuse in razpoložljive sestavine.
 • Fermentirana superhrana: Kisla repa, ključna sestavina bujte repe, je pridobila status superhrane zaradi svojih probiotičnih lastnosti, ki izhajajo iz fermentacijskega procesa. To povezuje starodavno tradicijo z modernimi prehranskimi trendi.
 • Literarna omemba: Bujta repa z mesom je omenjena tudi v slovenski literaturi, kar kaže na njen pomen ne le v kulinaričnem, ampak tudi v kulturnem smislu.

Bujta repa je več kot le jed; je odraz prekmurske kulture, zgodovine in tradicije, ki presega kulinarične meje in združuje ljudi ob posebnih priložnostih in praznovanjih.


Poskusite tudi

Bujta repa brez mesa

Domača kisla repa
Kisla repa je okusna tradicionalna jed, ki je odlična za hladne zimske dni. Uživajte v tej slovenski specialiteti!
Recept za goveje zrezke v omaki
S našimi nasveti lahko ustvarite okusen in privlačen obrok z govejimi zrezki v naravni omaki, ki bo navdušil vaše brbončice.
Jota z kislim zeljem
Ta tradicionalna slovenska jed bo odlična izbira, zlasti v hladnejših mesecih.
Dušeno rdeče zelje
V zgodovini so rdečemu zelju pripisovali zdravilne lastnosti, vključno s pomočjo pri prebavnih težavah in celo kot zdravilo proti mačku.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail