Babka: sladek praznični kolač

Ta tradicionalni recept za babko bo navdušil vaše brbončice s svojo mehkobo in aromatičnim okusom limone ter rozin.

Babka: sladek praznični kolač
Po peki babko prelijte s toplo mešanico medu, limoninega soka in sladkorja za sladko glazuro in dodaten sijaj.

Babka recept

Sestavine

  • 3 skodelice moke
  • 1 skodelica mleka
  • 1/2 skodelice masla (stopljeno)
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • Lupinica ene limone (naribana)
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 skodelice suhih ali svežih rozin (po želji)
  • Maslo ali olje za mazanje pekača
  • Mleti sladkor za posipanje (po želji)

Postopek priprave

  1. V majhni skledi zmešajte suhi kvas z malo toplega mleka in sladkorja. Pustite, da vzhaja približno 10-15 minut, dokler se mešanica ne peni.
  2. Medtem v večji skledi združite preostalo moko, maslo, sladkor, jajci, limonino lupinico in sol. Dodajte vzhajan kvas in preostalo mleko. Dobro premešajte, da dobite gladko testo.
  3. Testo pokrijte s krpo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, dokler se ne podvoji.
  4. Medtem pripravite pekač za babko tako, da ga namažete z maslom ali oljem.
  5. Ko je testo dovolj vzhajano, dodajte rozine po želji in ga previdno prestavite v pripravljen pekač. Pustite, da se še dodatno vzhaja 20-30 minut.
  6. Pečico predhodno segrejte na 180°C. Pečico postavite v ogreto pečico in pecite približno 30-40 minut, ali dokler ni kolač lepo zlato rjave barve in ko ga prebode zobotrebec, iz njega ne izvira surovega testa.
  7. Ko je babka pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi v pekaču, nato pa jo previdno prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi.
  8. Po želji posujte s sladkorjem in narežite na rezine.

    Uživajte v tem sladkem in prijetnem kolaču kot sladico ali prigrizek ob kavi ali čaju.

Kako narediti babko še boljšo

  1. Dodajte vanilijev ekstrakt: Dodajte 1 žličko vanilijevega ekstrakta v testo za dodaten bogat okus.
  2. Uporabite sveža jajca in maslo: Namesto predelanih sestavin uporabite kakovostna sveža jajca in pravo maslo za boljšo teksturo in okus.
  3. Vrhunsko kakovostne sestavine: Uporabite visokokakovostno moko, bio limone in rozine, da dobite najboljše rezultate.
  4. Dodajte oreščke: Za dodaten okus in teksturo lahko v testo dodate nasekljane oreščke, kot so mandlji, lešniki ali orehi.
  5. Dodajte začimbe: Poskusite dodati malo cimeta, muškatnega oreščka ali kardamoma v testo za edinstven okus.
  6. Mešanica citrusov: Namesto le limonine lupinice poskusite dodati tudi malo pomarančne ali limetine lupinice za kompleksnejši okus.
  7. Pekač z neobičajno obliko: Namesto običajnega pekača za kolač lahko uporabite pekač v obliki rož ali srca za bolj dekorativno babko.
  8. Zamenjajte rozine: Namesto običajnih rozin poskusite uporabiti suho sadje, kot so brusnice, marelice ali suhe slive, za različne okuse in teksture.
  9. Prelivanje s sirupom: Po peki babko prelijte s toplo mešanico medu, limoninega soka in sladkorja za sladko glazuro in dodaten sijaj.
  10. Uporaba alternativnega mleka: Namesto kravjega mleka poskusite uporabiti mandljevo ali kokosovo mleko za rahlo spremembo okusa in teksture.

Z uporabo teh nasvetov lahko izboljšate svojo babko in ustvarite še bolj slastno sladico, ki bo navdušila vse okoli vas.


Kaj postreči s babko

  1. Kava ali čaj: Klasična kombinacija - postrezite babko kot sladico ob skodelici tople kave ali čaja za popolno popoldansko razvajanje.
  2. Vanilijev sladoled: Toplo rezino babke postrezite s hladno kepico vanilijevega sladoleda za kontrast toplote in hlajenja ter bogatega okusa.
  3. Sveža smetana: Če vam je ljubše nekaj manj sladko, lahko rezino babke postrezite s skodelico sveže stepene smetane za osvežujoč kontrast.
  4. Sveže jagode: Narezane jagode postrezite poleg babke za osvežujoč in sladek dodatek ter barvno popestritev.
  5. Čokoladni namaz: Rezino babke namažite s tanko plastjo čokoladnega namaza za dodaten okus in sladkost.
  6. Pečene hruške: Hruške lahko narežete na tanke rezine, jih posujete s cimetom in sladkorjem ter jih spečete. Toplo pečene hruške postrezite ob babki za sladek in aromatičen prigrizek.
  7. Rožnati poper: Za nenavaden dodatek posujte rezine babke s strtim rožnatim oziroma rdečim poprom za subtilno pikantno noto in edinstven okus.
  8. Sadna salsa: Pripravite svežo mešanico narezanih ananasov, manga, papaje in limete ter jo postrezite ob babki za eksotičen in osvežujoč dodatek.

Babka in kalorije

Babka je okusna sladica, vendar pa ni ravno najbolj zdrava izbira, saj vsebuje precej sladkorja, maščob in kalorij.

Kljub temu pa vsebuje nekatere hranilne snovi in lahko prispeva k uživanju v zmernih količinah.

Hranilne vrednosti na porcijo (približno 100g):

  • Kalorije: Približno 350-400 kcal
  • Maščobe: Približno 15-20 g
  • Nasičene maščobe: Približno 8-10 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 50-60 g
  • Sladkorji: Približno 25-30 g
  • Beljakovine: Približno 5-8 g
  • Vlaknine: Približno 2-4 g
  • Natrij: Približno 150-200 mg

Kljub temu, da vsebuje precej sladkorja in maščob, pa babka zagotavlja nekatere koristi za zdravje, predvsem zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov, beljakovin in nekaterih vitaminov ter mineralov iz sestavin, kot so jajca, moka in mleko.

Prav tako lahko občasno uživanje sladke sladice, kot je babka, prispeva k psihološkemu užitku in zadovoljstvu.

Prav tako lahko poskusite izboljšati hranilno vrednost babke z uporabo alternativnih sestavin, kot so polnozrnata moka, manj sladkorja in manj maščob ter dodajanjem sadja ali oreščkov za večjo hranilno vrednost.


Zanimivosti

Izvor: Beseda "babka" izvira iz poljskega jezika in pomeni "stara ženska" ali "babica". Sladica se je razširila po vzhodni Evropi, predvsem v Poljsko, Ukrajino, Rusijo in druge države, kjer je postala priljubljena sladica za praznovanja in posebne priložnosti.

Oblike in okraski: Babka je znana po svoji prepoznavni obliki s čudovitimi reliefnimi vzorci, ki jih ustvarijo posebni pekači. Obstajajo številni unikatni pekači za babko, ki lahko ustvarijo različne oblike, kot so rože, srca, zvezde in še več.

Babka v različnih kulturah: Čeprav je babka najbolj povezana z vzhodnoevropsko kuhinjo, se pod različnimi imeni in recepti pojavlja tudi v drugih kulturah. Na primer, v Nemčiji je znan kot "Gugelhupf", v Franciji kot "Kouglof", v Italiji kot "Ciambella" in v Združenih državah Amerike kot "Bundt cake".

Babka kot praznična tradicija: V mnogih vzhodnoevropskih državah je babka pomemben del prazničnih obredov in tradicij. Na primer, v Poljski se tradicionalno peče babka za Veliko noč in druge verske praznike ter se običajno okrasi s sladkornimi glazurami, barvnimi jajci ali svežim cvetjem.

Babka v sodobni kuhinji: Kljub svoji tradicionalni zgodovini in izvoru je babka še vedno priljubljena sladica v sodobni kuhinji. Številni kuharski navdušenci ustvarjajo nove in inovativne različice babke, ki vključujejo različne arome, sestavine in dekoracije, kar ji daje sodoben pridih in privlačnost.


Raziskujte naprej

Okus velike noči: domače in svetovne praznične jedi
Pred vami je seznam tradicionalnih velikonočnih jedi v Sloveniji in vsem svetu.
Zdrave sladice - 🍓 Vsirecepti.si
Največja zbirka idej za kosilo
Tedenski jedilnik - 🍓 Vsirecepti.si
Največja zbirka idej za kosilo

Čokoladna babka

Slastni recepti direktno na vaš e-mail